יום שישי, 29 ביולי 2011

יצירה עם הילדים בחופש, עוגיות חמאת בוטנים










הכנת עוגיות זאת יצירה שילדים אוהבים, ובצדק.. התהליך פשוט יחסית, והתוצאות מהירות. רוב העוגיות מוכנות בתהליך דומה: מערבבים שומן (בדרך כלל שומן מוקשה, כמו חמאה, או מרגרינה אם המתכון צריך להיות פרווה) עם סוכר (לבן, חום, או תערובת של שניהם. לבצק יותר עדין משתמשים באבקת סוכר, ואפשר גם לטחון סוכר חום בטוחן תבלינים לאבקה, אם רוצים). אני מעדיפה לעשות את התהליך הזה במעבד מזון, בלחיצות קצרות, כדי שהחמאה לא תתחמם, אבל אפשר גם במיקסר, עם וו גיטרה, או בכלל לעבד ידנית (מה שמועדף על הילדים בדרך כלל - אבל ברוב המקרים הבצק מתחמם ומתרכך, וצריך אחר כך לתת לו מנוחה במקרר)
אחרי שקוביות החמאה מתאחדות עם הסוכר, מוסיפים ביצה, ועוד טעם (ווניל, קליפת לימון/תפוז מגורדת, קינמון, וכו'), ומעבדים עד שמתקבלת עיסה אחידה במראה.
בשלב השלישי והאחרון, מוסיפים ביחד את כל החומרים היבשים: קמח (לבן, מלא, או תערובת של שניהם. אם רוצים בצק עדין יותר, כמו למשל בבצק אזני המן, ממירים חלק מהקמח לקורנפלור). יחד עם הקמח בהרבה פעמים נוסף גם חומר מתפיח: אבקת אפייה, אבקת סודה, או שילוב של שניהם. אחרי שמוסיפים את הקמח, העיבוד צריך להיות הכי קצר שאפשר - עד שנוצר כדור בצק בלבד, ולא לעבד יותר מכך (אם עובדים עם מעבד מזון, בשלב זה יש הבצק נראה כמו פירורים - שופכים את תוכן קערת המעבד על השיש, ומהדקים ביחד את הפירורים לכדור בצק.
המתכון הבא הוא מתכון לעוגיות חמאת בוטנים ושוקולד, שאומץ מתוך הספר של דנית סלומון לבישול עם ילדים.
ההכנה שלו מתחילה כמו כל הכנת עוגיות בסיסית: ערבוב השומן והסוכר, לאחר מכן ביצה, ולבסוף החומרים היבשים. בשלב האחרון יש לשים לב - צריך להפריד את הבצק המוכן ל- 2 כדורים, כדי שהעוגיות ייצאו ב- 2 צבעים: כדור אחד מתערבב עם תוספת של חמאת בוטנים, וכדור שני מקבל תוספת של שוקולד מומס - וכך מתקבל בצק ב- 2 צבעים ו- 2 טעמים. אם יש ילד שלא אוהב חמאת בוטנים, אפשר לוותר על ההוספה שלה, ואז העוגיות יהיו בטעם שוקולד-ווניל, או להפך, ילד שלא אוהב שוקולד (כן, יש גם כאלו), יכול להוסיף רק חמאת בוטנים, או לחצי בצק, או להכפיל את הכמות על חמאת הבוטנים ולערבב עם כל הבצק.


עוגיות חמאת בוטנים ושוקולד

מרכיבים:

100גר' חמאה או מרגרינה, חתוך לקוביות
1 כוס סוכר
כפית תמצית ווניל
1 ביצה
¾ 1 כוס קמח
1 כף קורנפלור
½ כפית אבקת אפייה
½ כפית מלח
2 כפיות חמאת בוטנים
25 גר' שוקולד מריר, שבור לקוביות

ההכנה:

1. שמים את קוביות החמאה והסוכר בקערת מעבד מזון. מעבדים בלחיצות קצרות לתערובת אחידה.
2 . מוסיפים את הביצה ותמצית הווניל, וממשיכים לעבד בלחיצות, עד קוביות החמאה נבלעות בתערובת הביצה (אם צריך, פותחים את מכסה המעבד, ובעזרת כף עץ או ספטולה, "מגרדים" את דפנות הקערה, שכל החמאה שנדבקה לדפנות תמצא בתוך התערובת ותתערבב בצורה אחידה).
3. מוסיפים את החומרים היבשים - קמח, קורנפלור, אבקת אפייה ומלח. מעבדים בלחיצות עד שיש פירורים, שופכים את תוכן הקערה אל השיש, ומהדקים לכדור.
4. מחלקים את הבצק ל- 2, ויוצרים בכל אחד מעין גומה, שבה שמים את התוספת: לכדור אחד מוסיפים חמאת בונים, ולכדור שני שוקולד מומס. מעבדים כל אחד מהכדורים עד שהתוספת נספגת בו בצורה אחידה (שוב, לא יותר מדיי עיבוד).
בשלב זה תלוי - אם מכינים את הבצק מראש לילדים, אז יש שקט, וניתן לתת לבצק לנוח כמו שצריך: מגלגלים כל אחד מהכדורים לגליל, ומניחים על תבנית מכוסה בנייר אפייה. מניחים אותם צמודים יחד בתבנית, מכסים מלמעלה בעוד נייר אפייה, ונותנים לגלילים לנוח במקרר כשעתיים (אם ממהרים, אפשר לקצר תהליך ולשים את הגלילים במקפיא).
אם מכינים גם את הבצק עם הילדים, אז עיבוד הכדורים עם תוספות הטעם הוא חלק מהכיף והיצירה שלהם. במקרה הזה, אני מחלקת את הבצק לקעריות קטנות, כמספר הילדים (לדוגמא, ל- 2 ילדים, אני מכינה 4 קעריות, כל ילד מקבל 2 כדורוני בצק, ואז מערבב לתוך הכדור את התוספת). במקרה של הילדים הפרטיים שלי, א, פעם אין להם יותר מדיי זמן לחכות עד שהבצק יתקרר במקרר, מבחינתם הם רוצים שזה יהיה מוכן אתמול... אז כדי שהבצק יתקרר יותר מהר, אחרי שמאחדים את הבצק עם חמאת הבוטנים והשוקולד, אנחנו מועכים כל כדור למעין פיתה, ואז שטח הפנים שלו יותר גדול, והוא מתקרר יותר מהר, תוך חצי שעה בערך. כל ילד שם לו במקרר את הקעריות שלו, עם הכדורי-פיתה שלו, שהוא יצר וערבב.
5. אחרי שהבצק נח והתקשה במקרר, הגיע הזמן לעשות כדורי עוגיות. כמו בכל הכנת עוגות ועוגיות, את התנור צריך להדליק מראש, שיהיה חם כשמכניסים לאפייה (180 מעלות צלזיוס).
לוקחים תבנית אפייה, ומניחים עליה נייר אפייה, או משטח סיליקון.
אם הכנו מראש גלילי בצק, זה הזמן להוציא אותם, לחתוך על קרש לפרוסות שוות, ומגלגלים כל פרוסה לכדור ב- 2 צבעים (נוצר מעין שיש)
או, אם הבצק מחכה בקעריות האישיות, זה הזמן לתת לכל ילד את הקעריות שלו, והוא יכול להתפרע עם הבצק איך שהוא רוצה: ליצור לבד תערובת של חום לבן , לכדורים במראה שיש, או ליצור 2 סוגי כדורים , חומים או לבנים
6. שלב זה מופיע במתכון המקורי, אבל אנחנו בבית מעדיפים לוותר עליו - טובלים את החלק העליון של כל כדור במעט סוכר ומניחים בתבנית, כשהצד המסוכר כלפי מעלה. מהדקים סוכריית עדשים צבעונית למרכז כל עוגייה.
אני אישית מעדיפה לתת לילדים מינימום צבעי מאכל, ולצערי, עד היום לא מצאתי סוכריות עדשים עם צבעי מאכל טבעיים. אם מישהו מהם בכל זאת רוצה תוספת, אנחנו שמים כדור של קורנפלקס קוקו-פופס, אבל גם זה לא חובה העוגיות טעימות גם ככה.
אם הילדים רוצים, הם יכולים "לעצב" כל עוגיה, ע"י כך שמועכים על כדור במזלג, ואז הוא מקבל צורה פחוסה עם פסים למעלה.
7. מסדרים את העוגיות עם רווח של כ- 3 ס"מ ביניהן, כדי שלא יתפשטו ויידבקו אחת לשנייה באפייה.
אופים את העוגיות בתנור המחומם מראש 12-18 דקות, תלוי בתנור. איך בודקים? אחרי כ- 10 דקות אפייה, ובייחוד כשמתחילים להריח עוגיות, זה הזמן להיות ערנים, ולא להתרחק מהמטבח, כי אפייה של עוגיות זה דבר מאוד מהיר, הן קטנות ומוכנות ציק צק. לפעמים , גם כשהעוגיה נראית רכה ולא מוכנה, זה הזמן להוציא אותה. היא מתקשה כשהיא מתקררת, ואם היא תישאר יותר מדיי זמן בתנור, היא תהייה בסוף קשה מדיי, או אפילו עם טעם שרוף.
אז איך יודעים שמוכן? מרימים בזהירות עוגייה, אפשר להיעזר בסכין, ומסתכלים על התחתית שלה. עם התחתית בצבע זהבהב, זה הזמן להוציא! גם אם העוגייה עוד רכה!




8. לתת לעוגיות להתקרר לגמרי, ואז לארוז אותן בקופסא סגורה היטב. כדי להינות מעוגיות טריות וטעימות לאורך זמן, חשוב לשמור על שני כללים - לא לסגור בקופסא עוגיות שלא קרות לגמרי - האדים שעדיין יוצאים מהעוגייה החמימה יוצרים לחות בקופסא, והעוגיות יתעפשו ויאבדו טריות מהר. בכל מקרה, חשוב שהן יהיו מאוחסנות בכלי סגור היטב, כי באוויר פתוח הן גם כן יתקלקלו מהר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה